Navigace

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

Seznam alergenů

Dle nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které ukládá povinnost stravovacích provozů uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech s účinností od 13. 12. 2014. 

Z tohoto důvodu i naše Mateřská škola začíná od 15.12.2014 uvádět alergeny u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je možné nalést na nástěnce školní jídelny  v šatně, či na webových stránkách Mateřské školy. Jednotlivé alergeny jsou očíslovány a jednotlivá čísla jsou uvedena vždy za pokrmem v jídelním lístku.

 

Co jsou to alergeny v potravinách?

Různě druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se vyvarovat, jedině voda není alergenní.

Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS) která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně - jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

Potravinové alergeny, mohou vyvolat všechny alergeny, ale EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, (viz seznam) které podléhají legislativnímu značení.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno.

Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.